Suspendarea contractului individual de munca in cazul concediului fara salar

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Potrivit articolului 153 din Codului Muncii pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.

Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

De retinut sunt urmatoarele aspecte:

  1. Contractul individual de munca se suspenda prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.
  2. Absenţele nemotivate şi concediile fără plată se scad din vechimea în muncă.

In ceea ce priveste inregistrarea in Revisal, HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal), cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca  perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale se inregistreaza in registru anterior implinirii termenului de 20 de zile lucratoare de la data suspendarii.

Specificatiile Tehnice privind intocmirea si transmiterea Registrului General de Evidenta a Salariatilor (ReGES) descriu termenul de „Data incepere suspendare” ca fiind data de la care salariatului i-a fost suspendat contractul individual de muncă conform deciziei de suspendare,  termenul „Data sfarsit  uspendare” , data până la care salariatului i-a fost suspendat contractul individual de muncă conform termenului limită stabilit prin decizia de suspendare si termenul “Dată încetare suspendare”, Data de la care încetează suspendarea contractului salariatului, conform actului administrativ de suspendare.

Coroborand prevederile cuprinse in specificatiile tehnice privind intocmirea si transmiterea Registrului General de Evidenta a Salariatilor  cu prevederile art. 8 al.2 din Codul Muncii „Dosarul personal al salariatului cuprinde cel puţin următoarele documente: actele necesare angajării, contractul individual de muncă, actele adiţionale şi celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale de muncă, acte de studii/certificate de calificare, precum şi orice alte documente care certifică legalitatea şi corectitudinea completării în registru” putem concluziona ca la doarul de personal al angajatului se vor anexa urmatoarele documente in cazul in care angajatul solicita concediu fara salar:

  1. Cerere de concediu fara salar aprobata de conducerea unitatii
  2. Decizia de suspendare a contractului individual de munca
  3. Decizia de incetare a suspendarii contractului individual de munca

 

Articole similare